Kazalište Mala scena, Medveščak 2, HR-10000 Zagreb, Croatia
tel. (01) 468 3352, 468 3373, 4683 944, fax (01) 4683 370

Ana i Mia u Maloj sceni
(28.1.2010.)

Ako ne vidite sadržaj ovog newslettera posjetite naše online izdanje

Poznajete li Anu i Miu?

Bila jednom jedna Ana. I bila jednom jedna Mia. Najbolje prijateljice. Od djetinjstva. Bile su sretne i zaigrane, kao što to djevojčice obično jesu, sve dok jednog dana Ana Miji nije otkrila svoju tajnu koju više nije mogla skrivati. U tom trenutku Ana i Mia, najbolje prijateljice, susreću Anu i Miju, sestrinske bolesti1, a njihova priča o prijateljstvu postaje pričom o prekinutom djetinjstvu i gubitku bezbrižnosti, o jednom pogrešnom skretanju koje je promijenilo mnoge živote.

Nakon Krave Ružice, Mala scena nastavlja s društveno angažiranim projektima. Večeras je praizvedba, a sutra svečana premijera najnovije predstave za mlade ANA i MIA, hvaljenog autorskog tandema Anice Tomić i Jelene Kovačić. Anu i Miu igraju mlade nade hrvatskog glumišta Nika Mišković i Mia Biondić.

Ne propustite prvu reprizu već u subotu 30. siječnja u 20 sati. Predstavu također možete pogledati svaku subotu tijekom veljače i ožujka u 20 sati. Online rezervacije na www.mala-scena.hr ili telefonski na 468 3352. Predstava je namijenjena mladima od 11 godina na više i odraslima.

1 ANA i MIA su personificirani izrazi oboljelih od anoreksije i bulimije.

više

Ljubav ubija anoreksiju i bulimiju

Govoreći o anoreksiji i bulimiji, predstava istovremeno govori i o suosjećanju, razumijevanju, odrastanju, tijelu, hrani, usamljenosti, hrabrosti, ali i o ignoriranju i potpunoj neosjetljivosti društva koje oboljele odbacuje i na svojevrstan način stigmatizira. Istovremeno, progovarajući o tim sestrinskim bolestima dvama glasovima – glasom oboljele i glasom njezine najbolje prijateljice – predstava pokušava detektirati uzroke i ključna mjesta koja pokreću nezaustavljivu propast onih koje bolest na bilo koji način dotakne. 

više

Autorice o predstavi

Anoreksija i bulimija radikalni su prostori autodestrukcije i samouništenja. Daleko su od pubertetskih hirova i sebičnih traženja pažnje. One su očajnički pokušaj uspostave kontrole nad vlastitim životom, ali pokušaj koji sam u sebi propada jer se pretvara u začarani krug iz kojeg je nemoguće izaći bez pomoći i ljubavi drugog. 

Pokušale smo se isto tako odmaknuti od stereotipnih zaključaka da anoreksične djevojke ne žele jesti, a bulimične jedu, pa povraćaju, i to sve samo zato da bi bile lijepe. Anoreksija i bulimija pojavljuju se u trenucima kada nam život izmiče kontroli, a tijelo postaje jedino moguće mjesto kontrole. Zato je pubertet razdoblje u kojem one najčešće napadaju, jer je upravo pubertet početak finala nekog odrastanja kada postajemo ranjiviji nego ikad, ali istovremeno i svjesniji života oko sebe nego ikad.

Anica Tomić i Jelena Kovačić

Iz medija

Već sama najava predstave izazvala je veliki interes medija i prije premijere.

Umjetnice su gostovale u nekoliko emisija HTV-a, dale su intervjue svim većim medijima, na internetu možete puno toga naći o predstavi.

Sve članove popularnog Facebooka pozivamo da se učlane u grupu kazališta Mala scena te postanu obožavatelji predstave Ana i Mia. Pratite nas online, javite nam svoje dojmove, komentirajte, pogledajte fotografije, video, presscut o predstavi.

više

Anoreksija i bulimija

U Hrvatskoj od poremećaja u prehrani boluje oko 90.000 osoba, a zbog marginaliziranja bolesti, svaki tjedan jedna osoba nepotrebno umre od posljedica neliječenja osnovnog problema, anoreksije i bulimije nervoze.

Anoreksija nervoza psihički je poremećaj u kojem mlade djevojke u strahu od debljanja počinju namjerno mršavjeti do stanja teške tjelesne iscrpljenosti i stvarne životne ugroženosti. U zemljama zapadne civilizacije sve se češće govori o epidemiji poremećaja jer se anoreksija javlja u prevalenciji do 5% što znači da od 100 mladih djevojaka u ovom trenutku vjerojatno 5 anoreksičnih. Najveći broj anoreksičnih osoba prve simptome dobije početkom adolescencije.

Bulimija je psihički poremećaj koji se najčešće javlja u mladih djevojaka. Od sto mladih djevojaka, njih tri do pet bori se s ovim poremećajem. Poremećaj je lako prepoznati po povremenoj potrebi jedenja velikih količina hrane. Prejedanje prati osjećaj kako ne postoji kontrola uzimanja hrane, odnosno, osoba ne može prestati s jelom. Prestaje jesti kada količina uzete hrane počinje smetati tijelu i kada se pojavi osjećaj boli zbog prepunog želuca. Tada se javlja strah od debljanja i potreba za sprečavanjem debljanja povraćanjem, čišćenjem laksativima ili diureticima.

Ovdje preuzmite letak i brošuru o predstavi.

Informacije preuzete iz knjige dr. Vesne Vidović, „Anoreksija i bulimija“, Psiha 1998.

više

O autoricama

Anica Tomić i Jelena Kovačić je redateljsko-dramaturški dvojac koji se ubraja među najhvaljenije umjetnice mlađe generacije. Poznaju se još iz studentskih dana i surađivale su u raznim projektima proteklih dvanaest godina, uvijek se baveći društveno angažiranim temama jer smatraju kako je kazalište jedno od institucija koje treba preuzeti odgovornost za svoju publiku.

Anica je diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2005. profesionalno režira predstave, a glumila je u više filmova. Kazalištem se bavi još od srednjoškolskih dana, kada je osnovala je alternativnu kazališnu grupu Theatre da femmes, jednu od najvažnijih alternativnih grupa devedesetih kojoj se kasnije pridružila i Jelena Kovačić.

Jelena je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Komparativnu književnost i Polonistiku te je apsolventica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku dramaturgije. Dobitnica je Rektorove nagrade za dramaturgiju predstave Imitatori glasova, te stipendistica CEEPUS programa u sklopu kojeg zimski semestar 2001 / 2002. završava na Universytet Śląski u Katowicama (Poljska). Radi kao dramaturginja i prevoditeljica.

više

Nika i Mia

Nika Mišković i Mia Biondić mlade su glumice, polaznice magisterija glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Ovo im je prva suradnja s Malom scenom.

Nika, rođena u Rijeci 1979. godine, do sada je sudjelovala u kazališnim projektima na nekoliko međunarodnih festivala te na međunarodnoj dramskoj koloniji, gdje je u predstavi Jerihonska ruža surađivala s Anicom Tomić. Nastupila je 2009. godine u Vagininim monolozima. 

Mia je također sudjelovala u nekoliko kazališnih projekata te je polazila kazališne radionice kod domaćih i stranih umjetnika.

Udruga Nada

Udruga Nada osnovana je 1992. godine, a okuplja obitelji oboljelih od poremećaja u prehrani. Do danas pomoć je tražilo i dobilo preko 3000 obitelji. Ciljevi udruge su senzibilizacija javnosti na težak zdravstveno-socijalni problem koji nema institucionalni odgovor, preventiva edukacijama, konkretna pomoć u prvoj trijaži u traženju mjesta i načina liječenja, druženja oboljelih i njihovih obitelji i učenje istih o tijelu, bolesti, obrascima ponašanja, telefon za pomoć te kao krajnji cilj – osnivanje referalnog centra s ekipom specijaliziranih i subspecijaliziranih liječnika koji bi ciljano pomogli oboljelima i njihovim obiteljima.


više

Kameno srce - književni hit za mlade

Ako ste voljeli Harryja Pottera, obožavat ćete i trilogiju Kameno srce, u izdanju Naklade Ljevak. Kameno srce i Željezna ruka prva su dva dijela trilogije, a treći dio u knjižare stiže u lipnju.

Charlie Fletcher ispričao je u ovoj uzbudljivoj i napetoj trilogiji priču o Londonu kakv još nije viđen, o svijetu u kojem se dvanaestogodišnji dječak George mora braniti od oživjelih kamenih statua u Prirodoslovnom muzeju koje ga počinju napadati i proganjati. Uz pomoć prijateljuice Edie koja uvijek upada u nevolje George se upušta u nezaboravnu i opasnu avanturu u kojoj će ga čitatelj pratiti zadržavajući dah, ne ispuštajući knjigu iz ruku i nestrpljivo očekujući što će se dogoditi u sljedećem nastavku.

više

Akcija Naklade Ljevak i Male scene

Kameno Srce 1. dio trilogije - redovna cijena 120 kuna, cijena s 10% popusta: 108 kuna

 Željezna Ruka 2. dio trilogije - redovna cijena 129 kuna, cijena s 10% popusta:: 116 kuna

Komplet 1. i 2. dio trilogije Kameno Srce: cijena 249 kuna

Naručite obje knjige i drugi dio trilogije vam dajemo uz 50% popusta za samo 64,5 kuna, a cijena kompleta samo za publiku Male scene tada iznosi 185 kuna!

POŽURITE! Prvih 20 kupaca nagradit ćemo jednom gratis knjigom iz Biblioteke SMS!

Možete izabrati između sljedeća tri naslova:

  • Daniel Defoe - Robinson Crusoe • Silvija Šesto - Tko je ubio Pašteticu • Nada Mihelčić - Bilješke jedne gimnazijalke

Ova pogodnost je moguća ako ovaj newsletter Male scene proslijedite direktno na e-mail: marketing@naklada-ljevak.hr

Obavezno pošaljite svoje podatke uz narudžbu i navedete koju knjigu od tri ponuđene želite GRATIS.

više

Garnier

Mala scena i L'Oreal s brandom Garnier surađuju u zadnjih nekoliko projekata za mlade, a Garnier je sponzor i naše najnovije, društveno angažirane Ane i Mie.

Garnier vjeruje u prirodu i zdravu ljepotu, pritom uvijek gradeći svoju vjerodostojnost na temelju visoke tehnologije koju njeguje i razvija. Ono po čemu je Garnier prepoznatljiv je pozitivan odnos prema okolini te ekološka i društvena odgovornost.  Sa svojom vizijom Garnier se savršeno uklapa u projekt Male Scene, koja želi djevojkama pokazati kako ljepota nije samo vanjski izgled.

SPONZORI

Zagreb.hr - Službene stranice Grada ZagrebaMinistarstvo kulture Republike HrvatskeZaklada Kultura nova


SPONZORI SEZONE

ADOR - Web solution finderKaligrafSlatka TajnaPresscut


MEDIJSKI SPONZOR

gradnadlanu.com

Ukoliko više ne želite primati naš newsletter odjavite se ovdje .
Powered by
Designed by